Kloklipp

Den vanligste årsaken til at eiere ikke vil klippe hundens klør selv, er redselen for at det skal begynne å blø. Mange forteller også om hunder som blir sinte eller rett og slett krakilske når klosaksen hentes fram, slik at hele prosedyren blir en negativ opplevelse.

Konsekvenser av lange klør.

Den første konsekvensen av lange klør er smertefulle poter. Dette skyldes at når hundens klør kommer i kontakt med hardt underlag, skyves kloen tilbake i negleroten. Dette resulterer i økt press på alle leddene i tærne, eller tvinger tåen til å vri seg til siden. Over tid vil tærne bli ømme, og ofte også giktiske. Når bare lett håndtering utløser smerte hos hunden, er det en selvfølge at den vil gjøre motstand når klørne skal klippes.
Slike hunder utvikler over-brukte muskler, og etter hvert over-brukte ledd, spesielt i bakbeina. Sistnevnte gjør det vanskelig for hunden å hoppe inn i bilen, gå i trapper samt å reise seg fra liggende stilling. Dette vil for de fleste av oss høre ut som hvilken som helst gammel hund. Det å klippe klørne kort kan være som en mirakelkur for din hund dersom bakbeina har blitt smertefulle, svake og over-brukt.

Hva gjør jeg hvis det begynner å blø?

Dersom kloen begynner å blø kan man bruke blod-stopp. Dette fås kjøpt på dyreklinikken og hos dyrebutikker. Klipp heller lite om gangen, så unngår man at det begynner å blø.

Når man har tynnet ut den ufølsomme delen av kloen slik at den ikke lenger støtter den levende delen, vil den levende delen av kloen tørke opp og svekkes. Dette gjør at man kan klippe kloen kortere og kortere over tid. Alle hunders klør er forskjellig, men veldig lange klør vil ofte bli tørre og sprukne med et tydelig skille mellom levende vev og ufølsom klo. Dette gjør det enklere å korte ned lengden på lange klør.

Noen hunder oppfører seg som at kloklipping er deres verste mareritt. Dette kan i noen tilfeller være en selvlært oppførsel fra deres smertefulle, overstimulerte tær. Denne oppførselen vil forsvinne med smertene så snart klørne har blitt klippet korte. Det er viktig at man holder hunden fast på en god måte gjennom startfasen enten hunden er en skriker eller en drama queen. Begynn med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre sensitive enn på frambeina. Husk likevel at det er vanskelig å gjøre et riktig kutt når dyret beveger seg, så det kan være greit med hjelp fra andre. Gjør kloklipping til kvalitetstid sammen med hunden din. Man kommer langt med masse positiv oppmerksomhet, godbiter og kos. Dersom du gruer deg til å klippe klør, gjør også hunden det, så lær deg å være en god skuespiller til kloklipping har blitt en positiv rutine.

 

Først og fremst er det viktig med regelmessig kloklipp fordi lange klør er mer utsatt for brekk- og sprekkskader enn korte klør. Hunder har fem klør på hvert framben og fire klør på hvert bakben.

 HVOR OFTE MÅ MAN KLIPPE

Det varierer hvor ofte en hund må klippe klørne. Dette er fordi klør vil slites mer ved mye aktivitet og hardt underlag, og noen hunder har mykere klør som slites lettere. For å vedlike holde kloklipping bør man klippe klørne hver 7-14. dag, akkurat som ved klipping av våre egne negler. Dersom du kan høre klørne klikke på gulvet, betyr dette at de er for lange. Av og til kan hunden være uheldig og knekke en klo, som kan føre til betennelse i kloen. Kloskader må behandles hos veterinær.

 SLIK KLIPPER DU KLØRNE

Med en liten hund er det lurt og lære hunden å sitte på fanget ditt eller ligge på rygg mens du sitter godt.Dette trenes helt fra hunden kommer til deg som valp. Klipp ofte og lite av gangen. Klipper du bare litt av gangen og ofte vil både du og hunden venne dere til kloklippen!

En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl.
Klipp heller to små klipp enn ett stort. 

 KLOKLIPPING PÅ VALPER

Begynn tidlig å venne valpen til at du håndterer poter og klør. Man trenger ikke klippe hver gang, men prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Kloklipp skal ikke gjøres når valpen er lekelysten siden den da er lite samarbeidsvillig, vent heller til den har lekt fra seg og har roet seg ned. Vær vennlig men bestemt når du vil at noe skal gjennomføres.

 KLOTANG

Dersom du ønsker å gjøre dette selv er det viktig å velge en klotang av god kvalitet. Man skal aldri putte hele kloen inn i saksen. Det er viktig å holde saksen skarp. Dette gjøres ved å bytte den ut med jevne mellomrom. Klosaksen bør være skarp og oversiktlig, slik at du ser hvor du klipper. Klippebladene skal være skarpe nok til å skjære gjennom neglen -ikke knuse den

 

Korte klør er viktig for å opprettholde god helse. Å gi opp er ikke et alternativ.