Klipp

Ferdig klippet

Sjekk også

Tenner: Man bør gjøre det til en vane og undersøke tennene med det samme man steller hunden sin. Har den mye tannstein bør dette skrapes bort med en tannskrape. Hvis man begynner når hunden er valp og fortsetter regelmessig, er ens egen tommelfinger negl det beste verktøyet. I alvorlige tilfeller må man oppsøke veterinær, som fjerner tannstein med ultralyd under narkose. 

Utstyr: Når jeg steller og klipper bruker jeg maskin på ører og poter. På snute, hale og pels som dekker til potene slik at de ikke vises, bruker jeg saks og effilerings saks. En fin tinnet kam til og børste ned pelsen er også kjekt å ha.

Før Klipp

En silkyklipp innebærer å klippe snute, ører, labber og hale.

 

Hode etter klipp

Hodet

Nesen: På neseryggen og snutespissen skal pelsen klippes kort. Kjenn etter Hhvor hjørnetannen sitter og tenk deg en linje fra tannen til indre øyekrok. Klipp pelsen kort fra området ovenfor linjen. Har hunden lang snute, klippes ikke så mye, og er snuten for kort klipper man til munnviken. Standarden foreskriver at lang fallende pels ikke skal forekomme, heller ikke at snuten skal være uten pels. Det er stygt og se en barbert snute, det skal finnes pels! Klipp bort hårene som irriterer øynene og lag en liten trekant mellom øynene slik at håret ikke faller ned. Lag en midtskill oppe på hodet, bruk effileringssaks og klipp litt på skrå fra midten og ut slik at du tynner luggen noe, gjør det samme på den andre siden. Meningen med det, er at da vil luggen få noen støttehår i fronten som hjelper til og holde luggen litt opp. Øynene skal sees.

 

Ørene: Ørene skal være uten lang pels. Her bruker jeg en maskin og klipper med hårene og helt ut. Jeg lar fingren min følge skjæret på under siden av øret, så når du klipper helt ut møter skjæret fingrene mine. På et stort øre lar man det være igjen pels i kant med den lille folden/rynken ved ørets basis på yttersiden. Tenk deg en skrå linje inn mot hodet der øret slutter, resten fjernes. Innsiden av øret skal også klippes, her skal all pels fjernes. Se samtidig etter om øret er rent, eventuelt tørk med en vattpinne.

Hale etter klipp

Hale

Halen: På halen lages en midtskill. Klipp så halen slik at 2 ½ cm står igjen. Fra oversiden skal en 2 ½ cm pels finnes, og denne skal formes med saks slik at pelsen faller pent. Først bruker jeg en vanlig saks og klipper av det overflødige håret og etter på går jeg over med ei effeleringssaks. På tuppen av halen kjenner jeg etter hvor halen slutter, holder fingrene der og klipper over. Lang pels på enden av halen får den til å virke lengre enn den er.

Poter klippet

Poter

Poter: Her bruker jeg og legge hunden på rygg i en sakko-sekk (pute fylt med isoporkuler) slik at hunden ligger stødig. Trekk ned den lange pelsen som er oppover føttene og klipper med maskin med et labbeskjær nederst på poten. Klipp mot hårene. Pels mellom tredeputene klippes også bort. Hvis jeg straks skal på utstilling klipper jeg potene for hånd med en effilerings saks så den ikke skal bli så kort. Silkyens pels skal se naturlig kort / slitt ut - ikke klippet. Sett hunden på bordet, børst ned pelsen og stuss pelsen som vokser ned fra foten og utover labbene. Pelsen skal ikke berøre marken når Silky terrieren står. Labbene skal alltid sees.  Bruk aldri en vanlig saks, det ser ikke naturlig ut. Til slutt klippes klørne, de skal heller ikke nå ned i gulvet når hunden står.

Da har vi fått en fin silky klipp.

Daglig stell

Daglig stell


Riktig stell av hunden kan forebygge mange plager. Det er også viktig at valpen lærer seg å bli håndtert. Hvis den misliker børsting, klo klipp eller annen håndtering, så vær rolig, men bestemt. Det er viktig at den forstår at det er du som bestemmer – hvis ikke kan den faktisk lett komme til å ta kontroll over familien etter hvert. Få den til å forstå hva du ønsker av den, og ros den når den har gjort som du sier. Ikke hold på for lenge om gangen. De gode rutinene du lærer valpen når den er liten, vil både du og hunden få glede av hele livet.

Stelletid bør være hyggelig for både deg og hunden. Det er derfor viktig at du starter med rutiner rundt dette med engang du får valpen din. Til å begynne med er det viktig med korte økter med forsiktige hender og mye tålmod. Ikke forvent for mye i starten. Velg rette tidspunktet slik at valpen er litt sliten, og har fått lekt i fra seg før du starter. Jo yngre valpen er, jo kortere økter. Ditt mål er at valpen skal lære seg reglene rundt stelletiden. Lære den og sitte stille, stå og ligge nede. Lære den også å sjekke tenner, ører og poter. Hvordan du oppfører deg betyr mye, så sørg for at du selv er rolig og snakk rolig til valpen mens du holder på. Gjøre det gøy og komme på bordet og stelle seg uten for mye lek, godbiter her er en god ting.

 

Pels og hud
Vi starter først med å gi Silkyen et bad.(Tørr og skitten pels skal IKKE børstes ut før man bader den, det er mye bedre og børste ut pelsen/tover etter badet). Bruk en sjampo av god kvalitet, les bak på flasken om den skal vannes ut før bruk. Ferdigblandet sjampo holder seg over lang tid, has gjerne på ei spruteflaske/ ketchupflaske for enklere påføring. Fukt pelsen og fordel sjampoen jevn. Ikke masser pelsen, da dette medfører unødvendig floking. Skyll ut å gjenta hvis pelsen er veldig skitten eller innsatt med olje. Ha i balsam, den skal ikke vannes ut. Konsentrert balsam gir best effekt. La gjerne balsamen få virke i noen minutter, før du skyller pelsen godt. Klem pelsen tørr med en håndduk, ikke frotter. Tilsett spraybalsam (og pelsolje) i den fuktige pelsen. La Silkyen lufttørke eller føn, til pelsen er nesten tørr.

Tips: Klipp gjerne klørne, nå som de er myke etter badet.

Børsting/ kamming.
Nå som pelsen neste er tørr er den best og børste/kamme fri for floker. Start nederst på bena, trekk pelsen opp og slipp ned lag for lag mens du børster. Til dette egner en nylon/naturhårsbørste seg godt.
Ved floker, spray på litt ekstra balsamspray og trekk floken fra hverandre med fingrene, hold i pelsen innerst mot huden og kam ut resten med en rullekam. En rullekam ser ut som en vanlig kam, men tinnene ruller.

Utstyr: Når jeg steller og klipper bruker jeg maskin på ører og poter. På snute, hale og pels som dekker til potene slik at de ikke vises, bruker jeg saks og effelerings saks. En fin tinnet kam til og børste ned pelsen er også kjekt og ha.

Lykke til med egen klipping.

Etter et bad skal hunden tørkes. En silky kan med fordel fønes tørre. Ikke la hunden legge seg om kvelden med gjennomvåt pels! Et riktig og regelmessig pelsstell kan være med å forebygge sykdommer i huden.

Småsår
Hunden kan lett få litt smårifter og sår i huden når de er ute og løper gjennom busk og kratt. Slike små sår vil vanligvis lege seg selv. Hvis såret er fuktig, bør du rengjøre det med et middel til rensing av sår, som klorhexidin, pyrisept el.l. Det kan være nødvendig å klippe bort litt hår rundt såret slik at det får luft og hårene ikke klistrer seg i såret. Pass på at hunden ikke slikker på sår! Slikking vil nemlig tilføre urenheter og øke risikoen for betennelse. Er du i tvil om sårbehandling, ta kontakt med dyrlegen din.

Ørene
Samtidig som du børster pelsen, tar du en titt i hundens ører. Venn deg til å lukte i hundens ører slik at du vet hvordan det normalt lukter. Da oppdager du raskt hvis noe er galt. Det er normalt at det er litt ørevoks i ørene. Overdreven vasking av ørene er unødvendig. Litt lysebrun voks er normalt og virker til en viss grad beskyttende på huden i øret. Er ørene skitne eller man kjenner en begynnende stram unormal lukt, bør de rengjøres. Dette gjøres med en bomullsdott fuktet i litt lunkent vann eller med et middel du kan kjøpe hos dyrlegen. Rengjør ørelappen og innover i øregangen så langt du kommer med fingeren.

Det kan være nødvendig å helle litt ørerens ned i øregangen. Trekk ørelappen opp og litt ut mot siden og sprut øremiddelet forsiktig ned. Masser deretter varsomt og tørk med en bomullsdott. Ørene bør tørkes hver gang hunden har badet. Bruk aldri bomullspinner ned i øregangen.

Noen hunderaser får en del hår i øregangen. Disse hårene må fjernes med jevne mellomrom. Få oppdretteren eller dyrlegen til å vise deg hvordan dette skal gjøres. Dersom det oppstår unormal lukt av ørene, bør du oppsøke dyrlege.

Øynene
Øynene skal være klare og rene. I blant kan det samle seg litt slim i øyekroken. Dette fjernes med bomullsdott dyppet i lunkent vann eller øyebadevann. Det kan også være nødvendig å spyle øynene med øyebadevann hvis det er en del slimaktig utflod. Øyebadevann får du reseptfritt på apoteket.

Hvis øynene stadig renner, er røde og irriterte eller det kommer gul utflod (puss), må du kontakte dyrlegen.

Tennene
Melketennene bryter fram når valpen er rundt to uker gammel. Når den er 3-4 måneder begynner tannfellingen, og de blivende tennene bryter fram. Fortennene skiftes først, deretter hjørnetennene og de fremre jekslene. De bakre jekslene finnes ikke som melketenner, men kommer når valpen er 5-7 måneder gammel.

I blant felles ikke melketennene til normal tid, men blir stående sammen med de blivende tennene. Dette gjelder i første rekke fortennene og hjørnetennene. Dette er vanligst hos miniatyrhundraser, men forekommer fra tid til annen også hos andre raser. Du kan i så fall la hunden gnage litt på harde ben eller lignende og kjenne om tannen er løs. Er den det, faller den ofte ut av seg selv. Hvis ikke, bør du ta kontakt med dyrlegen slik at melketennene blir trukket. Et slikt dobbelt tannsett kan medføre feil stilling på de blivende tennene og kan også medføre betennelse i tannkjøttet. Resultatet kan bli dårligere feste for de voksne tennene.

 

 

Rengjøring av tennene
Man bør gjøre det til en vane og undersøke tennene med det samme man steller hunden sin. Mange hunder har lett for å utvikle tannstein. Dette kan du forebygge ved å pusse hundens tenner. Hvor ofte tennene skal pusses, er avhengig av hvorvidt hunden får tannstein. Det er imidlertid viktig at valpen vennes til at du undersøker munnen og at den finner seg i at du pusser tennene. Da har du best mulighet til å få gjort skikkelig rent dersom det skulle bli problemer. Ikke forvent mye samarbeid de første gangene du prøver. Før du begynner med tannbørsten, kan du venne valpen til å godta at du gnir over tennene med en finger. Dette er spesielt viktig for hunder som normalt utvikler mye tannstein.

Har den mye tannstein bør dette skrapes bort med en tannskrape. Hvis man begynner når hunden er valp og fortsetter regelmessig, er ens egen tommelfinger negl det beste verktøyet. I alvorlige tilfeller må man oppsøke veterinær, som fjerner tannstein med ultralyd under narkose.

Et skikkelig ben knoke som valpen kan tygge på kan være til god hjelp for å holde tennene rene. Men husk – hunden skal ALDRI få skarpe ben eller ben som splintres, da dette kan forårsake store skader i mage og tarm!

Forhuden
Det er normalt at hannhunder har litt utflod fra forhuden, og dette trenger vanligvis ingen behandling. Overdreven skylling vil ofte gjøre mer skade enn gagn ved at det irriterer forhuden og kan føre til mer utflod. Ved unormale mengder utflod, slik at det drypper på gulvet, bør forhuden skylles. Forhudsrens til hund kan kjøpes på dyrebutikk, apoteket eller hos dyrlegen. Er du i tvil om hva du skal gjøre, kontakt dyrlegen.

Potene
Sjekk potene med jevne mellomrom og klipp bort hårene som stikker fram mellom tredeputene. Se også etter fremmedlegemer som småstein og lignende. Om vinteren kan det lett sette seg is mellom tredeputene. Dette kan du delvis forhindre ved å smøre potene inn med labbefett eller vaselin.

Veisalt er ikke bra for hundepoter. Har hunden fått dette på potene, bør du gi den et fotbad. Skyll godt og tørk etterpå. Det samme må du gjøre hvis hunden har gått på en nylig gjødsel plen. Oppstår det sår eller skader, så ta kontakt med dyrlegen.

Klørne
Det er viktig at klørne holdes korte, og de må derfor klippes med jevne mellomrom. Det er den tynne spissen på klørne som skal klippes bort. I den innerste, tykke delen av kloen er det nerver og blodkar, og disse må ikke kuttes. Skaff deg en god klotang og klipp gjerne litt om gangen. Er du i tvil kan du komme hit og få hjelp til kloklipp, eller spør dyrlege om hjelp. Tips: Klipp gjerne klørne etter et bad, da som de er myke.

Lykke til med stell av din silky.

Børster og kammer etc

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Hildur Sørheim | Svar 07.09.2020 17.50

Finnes det tegning som viser korleis en klipper Silkyen? Og korleis effileringssaksa skal ligge over nasen under klipp.
Likeens mot auene.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

07.09 | 17:50

Finnes det tegning som viser korleis en klipper Silkyen? Og korleis effileringssaksa skal ligge over nasen under klipp.
Likeens mot auene.

...
28.04 | 11:17

Hei!
Jeg er veldig interessert i å kjøpe hanvalp fra dere. Vi har snakket på FINN,jeg vil stå på deres venteliste til neste kull. Bor i Oslo. mvh Linda Svenning

...
15.02 | 19:06

Hei. Er veldig interessert i å kjøpe en valp fra dere. Vi bor på Tiller og kan gjerne hilse på hvis dere vil selge oss en valp. Tlf:47291457

...
07.09 | 21:47
Stell av silky har mottatt 3
Du liker denne siden